Många har säkert hör talas om kärnved, här tänkte jag kort förklara vad det faktiskt är och varför den har bättre egenskaper är resten av furan.

Utan att för bli invecklat kan vi i stort säga att furan består utav två typer ved, kärnved och ytved (splint). Man ser en nyansskillnad mellan dessa då kärnveden är mörkare och centrerad i stocken.

Ytveden är den delen som tar hand om tillväxtprocessen och efter 30-40 år börjar furan utveckla kärnved. En ung tall har därför hög andel ytved och låg andel kärnved.
När furan når ca 120 år så börjar tillväxten avta och kärnveden börjar ta mer plats. Därför sade man förr att furan skulle vara 120-150 år innan det var dags för avverkning.

Eftersom kärnveden inte längre bidrar i tillväxtprocessen så ändras egenskaperna. Då näring inte behöver gå igenom längre så täpps vattenkanalerna igen vilket bidrar till att fuktupptagningsförmågan minskar avsevärt. Det innebär lägre fukthalt, mer tolerans emot fuktrörelser och minskar risken för angrepp av skadedjur, svamp och mögel.

Nu ska vi inte ge ytveden för dåligt rykte. Det finns gott om tillfällen då man inte behöver dom egenskaperna som kärnveden ger. Men i fönster och andra konstruktioner som kommer utsättas för fukt är kärnfuran överlägsen.

Med gamla beprövade material och tekniker gläds vi åt att bevara eran fastighets ursprungliga charm och verkar för ett hållbarare samhälle. Vi specialiserar oss på fönsterrenovering och utför allt ifrån snickerier, målning, glasmästeri ifrån våran verkstad och på plats hos Er.

Genom att vända sig till en fönsterhantverkare tar vi hand om alla moment vid eran fönsterrenovering ifrån början till slut.

Vi verkar för ett hållbart hantverk. Hållbart i kvalitén vi levererar till ett hållbart pris.

Välkommen att kontaka oss!